Ладуване с учениците от МГ „Баба Тонка”

16.01.2019
Ладуване с учениците от МГ 
„Баба 
Тонка”
Щастливи сме, че учениците, които показаха своя импулс и призвание за доброволчески мисии, вече разгръщат идеите си в действие! 

Още един проект от финалистите в конкурса "Млад Благотворител" стартира своята дейност с финансовата подкрепа на правна кантора „Кейс Про и помощта на фондация Благотворител!
Учениците от МГ „Баба Тонка” – Русе събудиха интереса не само на своите връстници, но и на широката общественост в града като съживиха позабравени български фолклорни традиции и им вдъхнаха живот и образ. Те представиха българския обичай „Ладуване” - наричане на вода, пеене на пръстени, гадаене за щастие, обичай с посвещаване на песни, наричания, обредни действия и пъстри носии.
Възстановката беше показана пред ученици от гимназията, както и пред официални гости от Общински съвет-Русе и НЧ „Гоце Делчев”. Домакин на събитието беше Областна администрация-Русе.

Инициативата е част от проект “Направи добро - съхрани българското - създай бъдеще!”, проект финалист в "Млад Благотворител". Идеята за него е на трима възпитаници на МГ „Баба Тонка” - Хакан Хасан–12 клас, Вероника Койчева–11 клас и Надежда Маркова–11 клас. Учениците разработиха проекта си под ръководството на Миглена Дамянова - старши учител по Обществени науки и гражданско образование.Благодарим ви, Хакан, Вероника и Надежда за това, че превръщате идеите си в действителност, че привличате свои съмишленици и правите и нас съпричастни с добрите си дела! Успявайте все така!
Благодарим и на г-жа Миглена Дамянова за всеотдайната подкрепа, която оказва на учениците!